Eerste stap gezet naar nieuw kindcentrum in Best

BEST - De eerste schop voor de bouw van een multifunctionele accommodatie in de nieuwe wijk Dijkstraten in Best is donderdag de grond in gegaan.

In dit gebouw worden naast kindcentrum Platijn ook 22 woonappartementen gerealiseerd. ,,Na een lang voortraject, dat al loopt vanaf 2006, is het er toch van komen. De bouw van onze nieuwe school is gestart. De verwachting is dat we het gebouw in het schooljaar 2021-2022 in gebruik gaan nemen”, vertelt directeur Roel Timmers. Hij en teamleider Demelza Veenman zien hier naar uit. ,,We hebben niet het hele traject meegemaakt, wat hieraan vooraf ging, maar voelen ons wel euforisch.”

Vorig jaar oktober werd eindelijk groen licht gegeven. Firma Giesbers startte met de voorbereidingen. De start van de bouw stond gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar.

Kindcentrum Platijn is ontstaan uit de voormalige basisscholen Wilhelmina en De Schakel en kinderdagverblijf Korein. Het biedt onderwijs en opvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar en ligt centraal in de nieuwe wijk. Er is sprake van een ‘open school concept’: ook buurtbewoners worden uitdrukkelijk uitgenodigd gebruik te maken van de ruimtes die de school biedt.
Geen klaslokalen maar leerpleinen

Binnen de school wordt niet gewerkt met klaslokalen, maar met leerpleinen. Alle lokalen zijn rondom een centraal plein gegroepeerd. Een grote windroos, ingelegd in de vloer van het leerplein, moet straks de blikvanger zijn.

,,Volgens de architect verwijst dit element naar de vier windrichtingen noord, oost, zuid en west, die weer wijzen naar de in- en uitgangen van het gebouw. Wanneer je er midden op gaat staan en door de oostelijke ingang naar buiten kijkt, kun je op het goede moment de zon zien opgaan. Dit past heel goed bij de kernwaarden van onze school: verbonden en betrokken”, geeft Timmers aan. ,,We hebben er voor gekozen dat er vandaag, bij de start van de bouw, geen kinderen aanwezig zijn op de plaats waar de school gaat verrijzen. Dat heeft alles te maken met de huidige omstandigheden.”

Toch willen teamleider Veenman van Korein en directeur Timmers van Platijn dit gebeuren niet zomaar voorbij laten gaan. ,,We hebben besloten er een ludiek filmpje van te maken, dat we met alle leerlingen en hun ouders gaan delen”, aldus Timmers.

,,Onze leerlingenraad heeft het plan bedacht om de start van de bouw in beeld te brengen voor alle leerlingen. In elke unit op de huidige locatie prijkt vanaf donderdagmiddag een bouwbord met daarop de tekening van ons nieuwe gebouw. Wanneer de school in gebruik genomen gaat worden, hopen we dat natuurlijk met meer feestelijkheden te kunnen omkleden.”

Cees Spierings (ED 11 juni 2020)
https://www.ed.nl/best-meierijstad-en-son/eerste-stap-gezet-naar-nieuw-kindcentrum-in-best~acf38ea8/171835113/

Media
  • school 1
Deze website is gerealiseerd door Heutink ICT